Dragi honorarci,

Kao što već znate, Photoshop je jedan od najkorisnijih alata za obradu fotografije, a pored fotografa rado ga koriste i grafički dizajneri, ali i razni drugi kreativci.

Pozanvanje rada u Photoshopu može jako dobro da se naplati, ali ljudi često ne znaju odakle da krenu. Baš iz tog razloga odlučili smo da vam pripremimo jedan dobar pregled resursa za učenje Photoshopa, pa krenimo redom.

1. Adobe

Adobe je firma koja stoji iza Photoshopa, i budimo realni, ko može da poznaje Photoshop bolje od njih samih.

Kursevi su im podeljeni na one za početnike i na one za iskusnije korisnike, a imaju i vrlo zanimljive sekcije, koje se tiču samo određenih funkcionalnosti. Na ovom njihovom sajtu možete pronaći čak i Youtube kanale od njihovih partnera, tako da uspeli praktično sve da pokriju.

2. Nemanja Sekulić

Nemanja Sekulić je fotograf i digitalni umetnik iz Beograda. Njegova uža specijalnost su foto manipulacije, a Youtube kanal koji je pokrenuo 2017. godine ima gotovo pola miliona pretplatnika.

Tutorijali su na engleskom jeziku, i pored Photoshopa Nemanja snima i unboxing raznih uređaja za fotografisanje, i daje izuzetne savete na teme dizajna i kreativnosti. Tutorijal sa ovom fotomanipulacijom robota možete pogledati ovde.

3. Axe tutorijali

Dule iz PC Axe, jedan od pozantijih domaćih Youtubera ima kanal na kome vrši recenzije raznih proizvoda, priča sa kolegama o IT-u, ali ima i odličnu plejlistu od čak 45 tutorijala za Photoshop.

U ovom tutorijalu je pokazao kako je logotip napravio da izgleda kao da je žigosan u drvetu, što može biti vrlo korisna alatka. Za kvalitetan rad u Photoshopu nije neophodno poznavanje engleskog jezika, te nekome ko ne zna engleski ovi tutorijali mogu mnogo značiti u početku.


Svi ovi tutorijali su besplatni, a na internetu ih ima još mnogo, čak toliko da je sigurno teško odabrati. Smatramo da na kraju i nije bitno koji ćete odabrati sve dok stvarno imate želju da savladate. Za vrhunske rezultate su možda i najvažnije dobre ideje, jer je same softvere danas sve lakše koristiti.

Šta je vama najviše pomoglo pri učenju Photoshopa? Pišite nam u komentarima.