British Council Makedonija i New Mans Business Accelerator su prethodnog vikenda u Skoplju organizovali takmičenje startup kompanija sa Zapadnog Balkana, na kome je svoje ideje predstavilo 12 timova iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Startup timovi su prethodno imali priliku da prođu obuke za kreativno preduzetništvo koje je održala britanska agencija NESTA i intenzivan trening prezentacionih veština koji su održali eksperti i mentori akcelaratora New Mans.

Kompetentan žiri je bio sačinjen od 3 dame, Irene Čauševski, osnivača i direktorke New Mans Business Accelerator-a, Natalije Sandić, menadžerke programa za investicije i međunarodnu saradnju Fonda za inovacionu delatnost Srbije i Ivane Stanković, menadžerke regionalnog investicionog fonda South Central Ventures u Makedoniji, u čijem radu učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Kompanija Honorarci je izabrana za najbolji startup projekat na ovom takmičenju, osvojivši 1. mesto i novčanu nagradu u iznosu 3000 britanskih funti.

Predstavnik našeg tima u Skoplju je bio Strahinja Vukoičić, koji je povodom toga rekao: „Dopala mi se energija koja je vladala tokom trajanja čitavog takmičenja. Toliko mladih ljudi iz regiona je spremno da menja stvari i da napreduje, i verujem da sada više ništa ne može da nas zaustavi. Tehnologija je postala sastavni deo naših života i na mladim ljudima je da to iskoriste. Hteo bih i da se zahvalim ostatku tima na svesrdnoj pomoći, jer je upravo timski rad ono što nas je dovelo do ove nagrade. Ako želimo da postižemo još bolje rezultate, timska igra je najbolji način za to.“

Jedan od osnivača kompanije Honorarci, Milan Tuševljak, je dao svoj pogled na ovaj veliki uspeh: „Jako sam zadovoljan uspehom koji smo napravili. Konkurencija i žiri su bili vrlo oštri, i uprkos veri u svoj tim nismo mogli da budemo sigurni u pobedu do samog kraja. Osvajanje prvog mesta me je oduševilo, kao i sve članove Honorarci.rs tima, i dalo nam je dodatnu motivaciju da nastavimo da razvijamo ovu poslovnu ideju, kako u Srbiji tako i u zemljama regiona. Verujem da će nam poznanstva i kontakti koje smo stekli tokom boravka u Skoplju biti od velike koristi u realizaciji naših poslovnih planova.“

Svi predstavnici timova i mladi preduzetnici su tokom dvodnevnog treninga i takmičenja dobili značajne smernice za dalji razvoj svojih projekata, kao i mogućnosti za podršku i finansiranje koje su dostupne u regionu, kroz privatne i institucionalne izvore finansiranja. Takmičenju su prisustvovali direktorka British Council-a u Makedoniji Eleonora Zaprova i koordinator projekta Žarko Koneski.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo i svim našim honorarcima, koji naš projekat čine korisnim i uspešnim. Takodje želimo da vas obavestimo da je nova unapređena verzija platforme u pripremi i da će biti lansirana za svega nekoliko nedelja. Priznanje i nagrada koju smo osvojili je doprinela da se to još brže ostvari, pa se još jednom zahvaljujemo organizatorima i svim učesnicima takmičenja.