Dragi honorarci,

 Danas ćemo vas upoznati sa mladim preduzetnikom, čije majice nosi cela Srbija, a koji će nam otkriti tajnu svog uspeha i priču o brendu koji je nastao sasvim slučajno, kako on sam kaže. Da li je u pitanju sreća ili iza svake sreće ipak stoji dugogodišnji rad i zalaganje?  Na ova i mnoga druga pitanja, odgovore će nam dati  Boban Vranjanac, dizajner i kreator brenda Nosam.

 Reci nam nešto više o sebi i svojim počecima.

Po struci sam dizajner. Radio sam veliki broj honorarnih poslova, ali i u marketinškim agencijama. Danas radim u jednoj velikoj domaćoj firmi. Znanje koje sam godinama sticao, pre svega kroz honorarne poslove, danas primenjujem na svom brendu. Ali i od njega učim. Brend je živa stvar – ako ne učiš i ne razvijaš ga svakodnevno, propadaš.

 Kako je nastao Nosam? Ispričaj nam razvojni put ovog brenda.

Nosam je čist dokaz da loš publicitet ne postoji. Nakon majice “Under Mira hundred devils peeking” kojoj se otela jedna slovna greška, široke narodne mase su čule za Nosam. Greška je u međuvremenu ispravljena, a Nosam je nastavio da živi. 

Cela priča, krenula je bez mnogo očekivanja, moram priznati. Prijatelj je napravio logo – i sam dizajniram logoe, ali mi je bilo potrebno da znam kako neko drugi vidi moj brend, što smatram da je veoma važno – nekada smo skloni da previše stvari posmatramo iz sopstvenih cipela i zato – kiksnemo. Lansirali smo brend i – ostalo je istorija!  Šalu na stranu, prodaja je planula neočekivanom brzinom i odjednom devojka i ja nismo mogli da postignemo sve: da dizajniramo, štampamo, komuniciramo sa ljudima, šaljemo… Tada sam shvatio da moram da se uozbiljim i da počnem da učim nove stvari. Na sopstvenom brendu sam naučio najviše o digitalnom marketingu, prodaji, na kraju krajeva – i o dizajnu, za koji sam se školovao i kojim se bavim poslednju deceniju.

 Koliko su ti honorarni poslovi koje si radio pomogli na tvom preduzetničkom putu?

U životu sam najviše radio honorarne poslove. Susretao sam se sa velikim brojem različitih zahteva, odnosno, izazova i naučio mnogo. Putem sajta Honorarci.rs, konkretno, pronašlo me je par klijenata kojima su trebale usluge pravljenja sajtova. Moja devojka se zahvaljujući Honorarcima povezala sa jednom divnom porodicom, čije dete čuva – nedavno je postala i kuma. 

Šta si naučio i, verujem, svakodnevno učiš od svog brenda?

Na svom brendu sam mnogo naučio o digitalnom marketingu, sajtovima, prodaji … Zapravo, sve ono od čega danas zarađujem, naučio sam od Nosam. Ipak, da danas pokrećem brend, mislim da bih postupio malo drugačije. Želeo sam da sve radim sam, a nije moralo tako. Danas bih radije angažovao honorarca, čiji mi se rad dopada i na brži način došao do savršenog sajta. Kad skupiš kvalitetne ljude na jednom mestu, nastaju čuda, ne zaboravite to. 

Šta dalje?

Trenutno radim u jednoj velikoj domaćoj firmi, kao digital marketing manager. Honorarno se bavim web i grafičkim dizajnom i radim na pokretanju svoje agencije – Infinity Solutions. Želim da sve što sam naučio objedinim tu – kao neko ko ima svoj brend, znam šta vam je sve potrebno na preduzetničkom putu i rado ću vam pomoći. Cilj mi je da se povežem sa honorarcima ne samo iz Beograda, već iz cele Srbije, koji znaju da rade svoj posao. Zajedno možemo još bolje!  Nosam je konstantna, ne obaveza, nego ljubav i stil života, koja je nedavno dobila i svoj novi sajt, pa vas pozivam da nas posetite.