Dragi honorarci,

Predstavljamo vam Sonju Šarović, koja se na portalu Honorarci.rs oglašava od 2016. godine.

Sonja je diplomirani inženjer arhitekture, sa dugogodišnjim iskustvom kako u stalnim, tako i u honorarnim poslovima. Zanimalo nas je kako je uspela da od zanimanja koje je, svakako, aktuelnije u drugim, razvijenijim zemljama, stvori priliku za sebe ovde u Srbiji i bude uspešna.

Hvala Sonji, na izdvojenom vremenu da nam ispriča svoju zanimljivu priču. 

Sonja, ispričaj nam nešto o sebi.

Pre svega želim da se zahvalim na ukazanom poverenju za intervju za Vaš portal i nadam se da će moja priča biti interesantna. Završila sam Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, zaključno 2015. godine sa masterom i stekla zvanje Master inženjera arhtekture. Kreativnost i težnja ka slobodi duha je deo mog života od malih nogu. Pravila sam kućice za lutke, dizajnirala im odeću i nakit. Danas se iz hobija kada imam vremena bavim izradom unikatnog nakita. Opuštam se uz jogu, plivanje i kardio treninge. Volim da se naspavam i uživam u knjigama kada mi vreme dozvoli. Na taj način punim baterije i onda sam spremna za sve kreativne poduhvate.

Kako si sticala iskustvo?

Tokom studija sam honorarno radila vizeulezicaiju enterijera i ekterijera i tada počinje moje prvo iskustvo. Kada sam diplomirala radila sam u nekim biroima gde sam kako se žargonski kaže ,,ispekla zanat”, ali sam uočila da taj način rada ne odgovara mom senzibilitetu i da mi je potrebno nešto dinamičnije gde će moj posao biti podeljen i na kancelariju i na teren, u direktnom kontaktu sa klijentima. Želela sam da to što radim ne doživljavam kao posao već kao zadovoljstvo. Koleginica mi je preporučila i od tad je sve počelo. Uspela sam da nadogradim iskustvo i da napredujem onako kako sam želela.

Kako ukratko izgleda tvoj proces rada?

Što se tiče procedure sa klijentom, uvek izlazim na teren i prikupljam sve informacije koje su mi potrebne. Radim po principu kombinacije skica i modernih tehnologija gde postavljam ideje na papir koje kasnije ubacujem u kompjuter. Što se tiće procesa rada koristim SketchUP za crtanje i AutoCad. Oni su mi se pokazali kao najbolji alati za postizanje maskimalnih efekata. Meni lično leže ta dva programa, jer imam dosta iskustva sa njima (u AutoCad-u radim 12 godina, a u Sketchup-u oko 5 godina) i daju mi rezutate sa kojima sam jako zadovoljna, ali i moji klijenti – što je najvažnije. Što se tiče samog izvođenja radova, tu sarađujem sa timom profesionalnih i kreativnih majstora, i u njih imam puno poverenja, jer znam da oni mogu napraviti kvalitetno sve što sam zamislila.