Ako ste kliknuli na ovaj naslov, pretpostavićemo da:

1) nemate posao

2) ne odgovara vam trenutni posao i razmišljate o promeni

Na osnovu iskustava zajednice koja broji preko 18 000 honorarnih radnika želimo da vam pomognemo da razmotrite sve opcije i donesete najbolju odluku za sebe. 

Pokušaćemo da sagledamo dobre i loše strane honorarnih naspram stalnih poslova kroz tri važna segmenta: iskustvo, novac i ličnost.

Iskustvo:

Ako nemate posao, nemate radno iskustvo, a imate školu/fakultet/kurs, pogledajte kategorije usluga – to će vam dati ideju kako da se oglasite ili u kom smeru da nastavite da se usavršavate, kako biste se oglasili i postali honorarac. Honorarci.rs portal je napravljen sa idejom da svako zna nešto da radi i da je samo pitanje volje koliko je spreman da se usavršava i stiče znanje koje bi mogao da ponudi drugima.

Ako nemate posao, a imate iskustvo, registrujte se na Honorarci.rs portal i napišite nam šta znate da radite. Možda baš sada, dok vi ovo čitate, neko traži uslugu koju biste vi mogli da ponudite. Potrudite se da se što bolje predstavite i ubedite svog budućeg poslodavca da ste prava osoba za njega.

Ukoliko vam ne odgovara trenutni posao i razmišljate o promeni, skrenućemo vam pažnju na par stvari, pre nego što se odlučite na ovaj korak:

1) ne potcenjujte svoje prethodno iskustvo – sati koje provedete radeći za drugog, mogu vam biti veoma korisni u budućem samostalnom radu

2) vreme na poslu koristite mudro – beležite sve što smatrate da je važno

3) ostvarujte dobre odnose sa kolegama – zajedničko stvaranje, razmenjivanje  ideja i znanja će vam pomoći da bolje sagledate sopstveni rad – i ne, nemojte napuštati posao, pre nego što naučite osnovne tajne zanata.

Novac:

Honorarni poslovi mogu biti jedini ili dodatni izvor prihoda. Ako nemate posao i nemate prihode, nemate šta ni da izgubite – nemojte se plašiti da uplovite u honorarne vode. Kao početniku, biće vam potrebno mnogo rada i truda u početku, kako biste stekli stalne klijente, odnosno, obezbedili stabilne mesečne prihode. Ukoliko imate posao, ovo je možda odlična prilika da dođete do dodatnih prihoda i „ispitate teren“ koliko je i da li je honorarni posao rešenje za vas. U svakom slučaju, nemojte davati otkaz dok se finansijski ne osigurate za neko vreme.

Ličnost:

Svako od nas zna da radi nešto, pa smo skloni da lako zaključimo da svako može biti honorarac. Međutim, činjenica je da fleksibilnost koju ovi poslovi nude – u smislu vremena, novca, ali i kontinuiteta rada, ne prijaju svima. Ipak, ako vam to deluje privlačno, sve su prilike da možete postati uspešan honorarac. 

Na primer: odličan dizajner u agenciji možda neće biti efikasan honorarac. Vremenom će shvatiti da najmanje vremena troši na svoj posao – dizajniranje, jer njegov posao postaje i organizovanje, telefoniranje sa klijentima, umrežavanje, sastanci, prodaja sopstvenih usluga, fakturisanje, računovodstvo i drugo. Osim što je dizajner, on postaje i rukovodilac svih svojih poslova. A to nekada nije jednostavno i ne prija svakom. No, oni najistrajniji će i to savladati.

Ovi saveti nemaju za cilj da vas uplaše i odgovore od odluke koju ste doneli. Želimo da vas pripremimo za ono što sledi, kada se osmelite na ovaj korak. A ako želite da postanete deo Honorarci.rs zajednice, OVDEmožete videti kako da se registrujete. 

Tu smo za sva vaša pitanja i dileme, budite slobodni da nam ispričate svoju priču i tražite konkretan savet!

Naša adresa je: kontakt@honorarci.rs

Izvor fotografije: zhit-prosto.ru