Ako ti je stolica za ručavanje odjednom postala radna i žulja te ozbiljno već nedeljama, onda ti sigurno treba nova radna stolica za 2021. godinu.

Ali koju kupiti?

Cene idu od skromnih 2400 rsd, za dobro nam poznatu stolicu sa slike ispod, 

foto: KlikLak.rs

… koja se uopšte i ne proizvodi kod nas, pa sve do 1000+ eur za stolice koje su ručno pravljene, posebno osmišljene i dizajnirane.

Da je stolica najteži komad nameštaja da se napravi saznali smo od Mod studio.

Mod danas proizvodi preko 30 modela nameštaja od punog drveta i sve vreme su ostali verni prirodi. Jako nam se dopadaju boje koje koriste, stolice i fotelje sa smelim konstrukcijama i komode sa prostranim fiokama i pregradama.

S obzirom na vreme koje smo proveli u kući  u 2020. godini možemo slobodno reći da nema osobe koja nije poželela udobniju stolicu, veći radni sto, komodicu za stvari, ili bolji krevet.

I uvek se postavlja isto pitanje – gde kupiti dobar nameštaj?

 

Evo i ostalih malih proizvođača koje smo izdvojili kroz naše istraživanje tržišta.

Hookl & Stool – diverzitet na delu

Ima već par godina kako smo sa čežnjom pričali da ćemo jednog dana kada napravimo pare svima u Honorarci timu kupiti po jednu Hookl & Stool fotelju za čitanje.

Hookl&Stool tim je od tada baš mnogo napredovao. Razvili su nove proizvode, i postali još više autentični. Rekli bismo da se njihova tajna krije u timu sa jako različitim pojedincima. Ima i muškaraca i žena, različitih uzrasta i nacionalnosti. 

Charlie Pommier, srpski nameštaj u francuskom stilu

Charlie Pommier je ime mladog arhitekte francuskog porekla koji živi i stvara iz Srbije. Ono što je svim Pommier modelima nameštaja zajedničko je ekstravagantan dizajn. Charlie Pommier se danas uglavnom bavi komadnim nameštaj i nameštajem po meri.

Osim potpune funkcionalnosti, njegovim rasklopivim modelima od punog drveta izrazit šarm daju natur boje neretko kombinovane sa zemljanim tonovima.

Sledeći mali proizvođač nameštaja koji nam je privukao pažnju je osnovao jedan mladi student šumarstva.

Wood Line DS – Nameštaj nije nešto što se samo koristi, već nešto sa čim se živi

Wood Line DS je započeo kao skica jedne lampe na papiru mladog studenta šumarstva iz Požarevca. Oni smatraju da je svaki komad nameštaja kao novi član porodice, te su bili jako pažljivi, ne samo pri dizajnu i izradi, već i prema funkciji svakog komada nameštaja.

Ne možemo da se odlučimo da li nam se više dopada akustični sto Terca koja pojačava zvuk telefona bez ikakve elektronike, ili komoda Ancora sa crvenim kožnim bisagama.

Angažujte honorarno dizajnere enterijera i 3D modelare i otkrijte kako da pametnom investicijom u pažljivo odabrane komade nameštaja učinite da vaš prostor zablista.

Minoo suptilni miks stilova

Kombinacija stilova je česta praksa kod malih proizvođača nameštaja, ali čini nam se da niko to ne radi kao Minoo furniture.

Minoo je pažnju posvetio foteljama, ali u asortimanu imaju i zanimljive stoliće i komode. Ono što karakteriše ove fotelje su tradicionalne srpske šare osvežene modernim bojama, te ćete imati utisak da je fotelja vaše doživela reinkarnaciju. Iza brenda stoji Ana Marija, diplomirani arhitekta.

Flame furniture – drugi život drveta

Ok, sa Flame nameštajem nismo imali dilemu, odmah smo poželeli ovaj krevet. Zamislite samo, izgrađen je od greda sa starih srpskih kuća, koje bi inače završile na nekoj deponiji.

Ljudi iz Flame-a se odnose prema drvetu na poseban način. Oni znaju da drvo stremi ka tome da istruli i da se vrati u zemlju, te koriste samo masivno drvo iz obnovljivih izvora, ali i hrastovinu recikliranu iz srpskih seoskih kuća, starih više od 100 godina. Predstavljaju se kao artisanski (umetničko-zanatski) tim, i imaju zaista sjajan asortiman ručno pravljenih proizvoda.

Posebno nam se dopada njihova ideja da mogu da ugraviraju logotip po želji na neke od predmeta, time zaista opravdavaju svoje ime – Flame.

Floem – Taktilna rapsodija

Pogledajte samo ovu komodu Droppin, od Floem ekipe iz Jagodine.

Floem je u nameštaj uveo taktilnost, kao ključni element. Ove reljefne koncentrične kružnice simbolizuju dodir kapi o površinu vode, i imaju za cilj da nas podsećaju na prolaznost svakog trenutka.

Deluje da bi u Droppin mogli da stanu 2 lap topa, 4 rokovnika, par registratora i sve naše olovke i bojice. Oh, kako bi to bio lep dodir pri zatvaranju ovih vrata.

Izrada funkcionalnog i praktičnog, istovremeno unikatnog i vanvremenskog nameštaja i njegovih komada sve češće je diktirana od strane savremenog tržišta, a mali proizvođači nameštaja nam daju prava rešenja i odgovore svojim veštim rešenjima.

Wood Mood Design

Iza Wood Mood studija jedna mlada devojka iz Čačka, koja je unapredila porodični posao. Uspela je da osvoji mnoge nagrade i medalje, ali ono što nas najviše fascinira je to što deluje da u Wood Mood ide uvek drveta taman koliko treba.

Nijedan Wood Mood komad nije previše masivan, i svi su od punog drveta i čvrste konstrukcije, često sa nekim zanimljivim dizajnerskim detaljima. Posebno smo oduševljeni serijom sklopivog, demontažnog nameštaja, i time što se pri završnoj obradi koriste organska ulja i voskovi.

BONUS: Drventerija – aksesoari za kuću

Drventarija nije klasičan nameštaj, ali oni prave mnogo zanimljive aksesoare, kao na primer ovaj mali drveni pojačivač zvuka za mobilne telefone.

Ne bismo hteli da izostavimo i njihove satove i drvene ukrase za zid sa raznim zanimljivim motivima i detaljima. Ne bismo se iznenadili da i od njih uskoro vidimo neki veći komad nameštaja.

Nameće se kao logičan zaključak da ručno izrađeni, posebno dizajnirani i osmišljeni komadi nameštaja uzimaju primat u odnosu na masovnu produkciju.

Takav’’luksuz’’ uvek košta malo više, ali ljubav koju ove zanatlije unose u svaki komad nameštaja to apsolutno opravdava.

I najbitnije, takav nameštaj će vam trajati decenijama! Setite se komada nasleđenih od baka i deka, kreveta, ormara i komoda koje su trajale generacijama.

Koji je vaš omiljeni ručno rađeni nameštaj od malih proizvođača? Pišite nam u komentarima!

Povratak na glavni sajt