Istina je – svi umemo nešto da radimo!

Tu nema dileme, ali jedno je nešto znati, a sasvim drugo to naplatiti.

Hajde da napravimo jedan lep pregled stvari koje možemo da radimo za novac, a da nam možda i ne treba neko veliko predznanje.

1. Vožnja automobila ili kombija

Da li si znao/la da sa vozačkom dozvolom B-kategorije možeš da voziš bilo koje vozilo sa prikolicom do 5 metara?

Vozači su jako tražena zanimanja danas, te potencijalno i vrlo isplativa. Pored same vožnje razne firme, restorani i ugostiteljski objekti zapošljavaju vozače koji rade dostavu.

Vozači mogu da rade honorarno po par sati u vreme najvećeg špica u restoranima, na primer za vreme ručka ili doručka. Na ovaj način vožnja i razvoz su odličan honorarni posao za honorarce, i velika ušteda gazdama koji na toj poziciji ne moraju da imaju stalno zaposlene ljude ili da angažuju druge firme za tu uslugu.

2. Čišćenje i spremanje

Da li si pedantna osoba koja celi život uredno sprema svoju sobu, a možda i ostatak stana? Da li voliš da je sve cakum pakum?

Ti si onda u idealnoj poziciji da to unovčiš!

Da li znaš da spremačice mogu da zarade i do 500 rsd po satu?

Svi koji se profesionalno bave čišćenjem i spremanjem će potvrditi da ovo nije ni malo lak posao, ali i da može da donese odličnu zaradu.

Čišćenje i spremanje su postali posebno popularni honorarni poslovi zbog porasta broja turista u Srbiji i izdavanja stanova i apartmana na dan. Pošto je pravilo da gosti napuštaju objekte uglavnom do 11 h ujutru, a da novi gosti dolaze već u 13 ili najkasnije 14 h, postaje jasno da se u tom periodu za kvalitetnu uslugu može zaraditi pristojna količina novca.

Bonus savet: Za čišćenje apartmana i stanova mnoge čistačice preuzimaju i pranje posteljine i peškira, što može doneti dodatnih par stotina dinara.

3. Poznavanje engleskog jezika

Ne moraš da znaš savršeno engleski jezik da bi ti znanje engleskog pomoglo u poslu i donelo dodatnu zaradu.

Evo recimo primer virtuelnih asistenata – sve traženije zanimanje gde su od perfektnog znanja engelskog mnogo važnije organizacione sposobnosti i odgovornost honorarca.

Posao virtuelnog asistenta se odlično dopunjuje sa raznim drugim znanjima poput recimo dizajna, marketinga, pravnih i računovodsvtenih usluga i slično. Poznavanje engleskog je ovde samo bonus, a poželjno je u radu i sa domaćim poslodavcima.

Bolje znanje engelskog jezika može da se iskoristi za prevođenje i privatne časove.

4. Čuvanje kućnih ljubimaca

Iskrena ljubav prema životinjama i iskustvo sa posedovanjem recimo psa je odličan preduslov za čuvanje kućnih ljubimaca.

Ako tome dodamo i barem osnovno iskustvo u dresiranju i ophođenju prema životinjama, vrlo lako možemo da zaradimo neki dodatni dinar.

Udomljavanje pasa je trenutno u procvatu u Srbiji i danas malo koji ulaz ili dvorište nemaju barem jednog psa. S druge strane, mnogo ljudi se uhvatilo toga, a da nisu svesne obaveze koju sa sobom nosi pas.

Baš zbog toga, čuvanje kućnih ljubimaca je postao jako poželjan honorarni posao. Ovo zanimanje se naplaćuje obično od 100 do 300 dinara po satu, a posebno je primamljivo zato što se vrlo lako može šetati i više pasa odjednom.

Imali smo zadovoljstvo da popričamo sa izvesnim Mašanom, čovekom koji živi kod Avale, ali koji šeta i dresira pse na celoj teritoriji Beograda. Pokazao nam je sliku na kojoj šeta 10 pasa odjednom i otkrio nam je tajnu toga – sa svakim psom se mora ostvariti konekcija, jer je svaki ličnost za sebe.

5. Čuvanje dece

Ok, ovo definitivno ne može svako da radi, jer je u pitanju vrlo odgovoran posao.

Ipak, ukoliko je osoba dovoljno odgovorna, pedantna i naklonjena deci, a da se pri tom svidi i roditeljima, ovo može biti jako fin dodatni izvor zarade.

Čuvanje dece je posbno poželjno za studente, jer ukoliko deca spavaju, studenti za to vreme mogu da uče za ispite.

Bonus savet: Po našem iskustvu i analizi podataka, čuvanje dece je posebno traženo u Novom Sadu i okolini, i ovde redovno imamo nestašicu honoraraca 🙂

Da li ti se dopao tekst?

Piši nam u komentarima koji ti se posao najviše dopada i gde bi voleo/la da napraviš dodatnu zaradu!

Povratak na glavni sajt