Nega i čuvanje starih ljudi je postao jedan od najtraženijih, ali i najbolje plaćenih honorarnih poslova. Da bismo otkrili zašto je to tako, napravili smo jedno veliko sveobuhvatno istraživanje, ali hajde da krenemo od početka…

Svima nam je negde dobro poznata činjenica, verovatno sa časa geografije u srednjoj školi, da je prosečan ljudski vek značajno povećan u zadnjih stotinak godina.

Source Angus Maddison, OECD

Ova činjenica, osim što humanistima uliva nadu u bolje sutra, nosi sa sobom mnogostruke promene u načinu života i razmišljanjima.

Ljudi koji su danas u svojim tridesetima moraju se unapred spremati za to da ih nakon dostizanja godina potrebnih za penzionisanje, čeka maltene još čitav jedan radni vek.

Uprkos tome što su napretci u aspektima poput stanovanja, ishrane i pre svega zdravstvene zaštite, omogućili ovo dupliranje prosečnog životnog veka, osnovna biologija još uvek drži primat.

Moramo se pomiriti sa realnošću da će vek koji nas čeka nakon radnog veka biti drugačiji – imaćemo manje snage i pokretljivosti, nećemo moći da budemo podjednako produktivni i usvajamo brzo nove koncepte – trebaće nam pomoć.

Čuvanje starih je zanimanje oko kojeg postoji makar jedan konsenzus – biće sve više potrebno i traženo. Samo prosta matematika izvedena na osnovu povećanja prosečnog životnog veka dovodi do toga. A ukoliko ne verujete matematici, jednostavno se okrenite oko sebe.

Čuvanje starih je, za početak, veoma širok pojam. Može podrazumevati pomoć starijim osobama jednostavnim odlaskom u nabavku umesto njih ili im pomoći da se prevezu do svojih najmilijih.

Pored tih jednostavnih gestova, koje smo svi radili za svoje bake i deke, druga krajnost čuvanja starih se ogleda u profesionalnoj medicinskoj nezi. koja podrazumeva celodnevnu pažnju i relevantnu obuku za pružaoca te nege.

Kao što je čuvanje starih širok pojam, tako postoji i mnogo načina na koje možeš učestvovati u ovome – da li zbog želje da pomogneš ili zato što se slažes sa gore iznetim činjenicama i vidiš potencijal.

Možes se odlučiti da ti čuvanje starih bude životni poziv – da se školuješ i obučavaš i posvetiš svoj profesionalni napor tome da nekome olakšavaš i ulepšavaš zlatne godine života.

Takođe, možes pokušati da se čuvanjem starih baviš honorarno – ukoliko imaš afiniteta ka tome, malo slobodnog vremena a potrebna ti je i dodatna zarada.

Negovanje starih lica je zahtevan posao, ali može biti odličan izvor dodatne ili stalne zarade. U ovom tekstu možete videti i kojih je to 5 ključnih osobina medicinske sestre po pozivu.