Nudite proizvod ili usluge, i kao honorarac, ili vlasnik malog ili velikog biznisa, naravno da ste prisutni na Internetu. Verovatno ste već otvorili Facebook stranicu, Instagram profil i web sajt, ali istina je da tek onda problemi nastaju – šta postavljati od sadržaja na sve te kanale komunikacije? Da bismo pratili trendove i ostali u žiži interesovanja klijenata, potrebno je barem 2 do 3 puta nedeljno da postavljamo nove stvari, pričamo priče i animiramo publiku na razne načine. A ono što nam je najpotrebnije je kvalitetan i smislen sadržaj. 

Danas ćemo se pozabaviti fotografijom, možda najvažnijim segmentom za privlačenje pažnje čitalaca. Možemo angažovati profesionalnog fotografa i dizajnera, ali, ako smo na početku, to iziskuje velike troškove. No, imamo rešenje!

 

Danas ćemo sa vama podeliti listu top 5 sajtova za preuzimanje besplatnih fotografija, koje svakodnevno koristimo u radu, a koji  mogu pomoći da vaše objave budu kvalitetne i sadržajne – da privuku, ali i zadrže pažnju vaših klijenata. 

  1. Pixabay

Pixabay je jedan od najboljih kada su besplatne fotografije u pitanju. Pored fotografija, na ovom sajtu možete naći i ilustracije i vektorske slike. U ponudi je preko pola miliona besplatnih fotografija iz celog sveta – klikom na svaku, dostupan vam je profil autora, na kom možete videti i njegove ostale radove. 

  1. Unsplash

Unsplash je jedan od servisa koji nudi fotografije visoke rezolucije, možda najviše primenjive na blogovima, zbog umetničkog dojma koji ostavljaju. Za preuzimanje fotografija, nije vam potrebna registracija, a svaka fotografija objavljena na ovom sajtu je dostupna za kopiranje, prilagođavanje, korišćenje u komercijalne svrhe bez navođenja izvora. 

  1. ISO Republic

ISO Republic je sajt čija je misija da obezbedi kvalitetne fotografije za dizajnere, blogere, programere i marketare. Njegov osnivač je engleski dizajner i fotograf Tom Eversley. Fotografije su dostupne za besplatno preuzimanje; samo u slučaju ekskluzivnijih fotografija, potrebno je ostaviti svoju adresu i fotografija vam stiže u inbox. 

  1. Pexels

Na ovom sajtu, nalazi se odabir najboljih besplatnih fotografija, prikupljenih sa različitih izvora. Fotografije su visoke rezolucije, lepo su sortirane i lake za pronalaženje, tako da možete biti sigurni da ćete u samo par klikova pronaći tačno ono što vam je potrebno i oslikati svoj biznis na najbolji mogući način.

  1. Splitshire

Osnivač ovog sajta je web dizajner Daniel Nanescu koji je ponudio kolekciju pažljivo biranih fotografija, koje su korišćene od strane različitih svetskih medija kao što su Huffington Post, CNN, kao i na naslovnicama popularnih magazina. Kada su ovakva imena uspela da na ovom sajtu nađu ono što im je potrebno, ne sumnjamo da će i vama biti od koristi! 🙂